Τι είναι ο ειδικός για την ενέργεια τρόμος;
Ο τρόμοι (τρέμουλο) που εμφανίζονται σε ένα μέλος του σώματος κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ενεργειών (task-specific tremors), αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα ασυνήθιστων κινητικών διαταραχών. Μερικές φορές αναφέρονται και ως «επαγγελματικοί τρόμοι» (occupational tremors), επειδή σχετίζονται με ενέργειες που επαναλαμβάνονται συνεχώς κατά την άσκηση του επαγγέλματος.
Γράφει ο νευρολόγος Ανδρέας Π. Μούστρης
Κατηγορία: Κινητικές διαταραχές
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των μορφών τρόμου είναι ότι εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά (ή επιδεινώνονται σημαντικά) σε συγκεκριμένες πράξεις. Για παράδειγμα, το χέρι μπορεί να τρέμει κατά το γράψιμο σε βαθμό που να καθιστά το γραφικό χαρακτήρα ακατάληπτο, ενώ να παραμένει σχετικά σταθερό κατά τη χρήση κλειδιών.
Παραδείγματα κάποιων επαγγελματικών τρόμων:
- Μουσικοί: εμφανίζεται στο χέρι του βιολιστή όταν χειρίζεται το δοξάρι
- Αθλητές : εμφανίζεται στο χέρι ενός παίκτη golf όταν προσπαθεί να σταθεροποιήσει το μπαστούνι πριν τη βολή
- Οδοντίατροι: εμφανίζεται στο χέρι όταν χειρίζεται τον τροχό
Τι είναι ο τρόμος κατά τη γραφή;
Ο τρόμος κατά τη γραφή (writing tremor) είναι ο συνηθέστερος ειδικός για την ενέργεια τρόμος. Εμφανίζεται στο άνω άκρο κυρίως όταν κάποιος προσπαθεί να γράψει, με αποτέλεσμα η γραφή να γίνεται από δύσκολη έως αδύνατη.
- Αρκετά άτομα αναφέρουν ότι αρχικά παρατηρούν το τρέμουλο μόνο σε συγκεκριμένα γράμματα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται, κάνοντας το γραφικό χαρακτήρα ολοένα και πιο δυσανάγνωστο.
- Η υιοθέτηση διαφορετικής θέσης του χεριού ή διαφορετικού τρόπου συγκράτησης του μολυβιού μπορεί να επιφέρει μείωση της έντασης του τρόμου, συνήθως όμως προσωρινή.
- Πολλές φορές, συνυπάρχει ένας επιπρόσθετος ήπιος τρόμος, ο οποίος γίνεται εμφανής όταν κάποιος κρατά τεντωμένα σε πρόταση τα άνω άκρα (τρόμος θέσης).
- Με την πάροδο των ετών μπορεί να χαθεί η ειδικότητα για τη γραφή και να παρατηρηθεί μικρότερου βαθμού τρόμος και σε άλλες ενέργειες (π.χ. στο ξύρισμα, στο βούρτσισμα των δοντιών, στη χρήση ποτηριών, κ.ά.).
- Ένα ποσοστό ατόμων αναφέρουν ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται παροδικά με την κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ.
- Περίπου στο 30% των περιπτώσεων υπάρχει οικογενειακό ιστορικό τρόμου.
- Μπορεί να προηγείται κάκωση–τραυματισμός του άνω άκρου πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Η αιτιολογία αυτής της κινητικής διαταραχής δεν είναι γνωστή. Από κάποιους θεωρείται ότι αποτελεί μια μορφή τρόμου που σχετίζεται με δυστονία. Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι, παρόμοιος τρόμος παρατηρείται συχνά σε άτομα με σπασμό των γραφέων, μια μορφή εστιακής δυστονίας που χαρακτηρίζεται από ανώμαλη σύσπαση των μυών του χεριού κατά τη γραφή.
Λόγω της σπανιότητας της διαταραχής, δεν υπάρχουν εκτενείς μελέτες αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων. Θετικά αποτελέσματα έχουν αναφερθεί με τη χρήση προπρανολόλης, πριμιδόνης, τοπιραμάτης, βενζοδιαζεπινών, αντιχολινεργικών και αλλαντικής τοξίνης (Botox).