Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Πολλαπλή Σκλήρυνση);
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ονομάζεται και Πολλαπλή Σκλήρυνση) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Εκδηλώνεται συχνότερα σε νέες γυναίκες και αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Γράφει ο νευρολόγος Ανδρέας Π. Μούστρης
Κατηγορία: Σκλήρυνση κατά Πλάκας & Απομυελινωτικές Παθήσεις
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας κατατάσσεται στις απομυελινωτικές παθήσεις. Πρόκειται για μια ομάδα νοσημάτων με κοινό χαρακτηριστικό την προσβολή της μυελίνης. Η μυελίνη συνιστά το προστατευτικό περίβλημα των αποφύσεων των νευρικών κυττάρων (των νευραξόνων) και σχηματίζεται από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται ολιγοδενδροκύτταρα. Στην Πολλαπλή Σκλήρυνση, το ανοσολογικό σύστημα ενεργοποιείται και επιτίθεται (μεταξύ άλλων) κατά των ολιγοδενδροκυττάρων του ίδιου του οργανισμού. Η αιτία αυτής της ενεργοποίησης παραμένει άγνωστη.
Η διαδικασία αυτή οδηγεί στη δημιουργία εστιών φλεγμονής εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε επακόλουθη τμηματική καταστροφή της μυελίνης. Οι προσβεβλημένες περιοχές, με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν σύσταση και γίνονται σκληρές, σχηματίζοντας αυτά που αρχικά ονομάστηκαν “πλάκες” – εξ ου και η ονομασία Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Οι “πλάκες” είναι ορατές στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (ή νωτιαίου μυελού) και αποδίδονται συχνά με τον όρο “απομυελινωτικές εστίες”. Κατ’ αντιστοιχία, η Πολλαπλή Σκλήρυνση αναφέρεται ενίοτε και ως “απομυελινωτική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος” (αν και ο όρος αυτός δεν είναι ειδικός, καθώς υπάρχουν κι άλλα απομυελινωτικά νοσήματα).
Η νόσος εκδηλώνεται στην πλειοψηφία των πασχόντων με διακριτά επεισόδια εμφάνισης νευρολογικών συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων παρατηρείται κλινική σταθερότητα. Συχνά συμπτώματα είναι το θάμβος όρασης από τον ένα οφθαλμό, η διπλωπία, η αδυναμία ενός άκρου, κ.ά. Τα συμπτώματα κάθε επεισοδίου υποστρέφουν συνήθως εντός εβδομάδων, πλήρως ή μερικώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από προοδευτικά επιδεινούμενη, μη αναστρέψιμη πορεία.
Η εξέλιξη της νόσου ποικίλλει σημαντικά. Κάποια άτομα εμφανίζουν ελάχιστα νευρολογικά ελλείμματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ κάποια άλλα συσσωρεύουν σημαντική αναπηρία. Αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής “ριζική” θεραπεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, υπάρχουν πλέον αρκετά φάρμακα που μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης των επεισοδίων και προλαμβάνουν τη συσσώρευση νευρολογικών ελλειμμάτων.
Πόσο συχνή είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας;
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελεί το συχνότερο αίτιο χρόνιων νευρολογικών ελλειμμάτων μη τραυματικής αιτιολογίας σε νέες ηλικίες. Σε όλο τον κόσμο νοσούν συνολικά 2.3 εκατομμύρια άτομα και είναι πιθανό ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός επιπρόσθετων αδιάγνωστων περιστατικών (κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες η πρόσβαση σε εξειδικευμένες νευρολογικές υπηρεσίες υγείας είναι δύσκολη). Η συχνότητα εμφάνισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης ποικίλλει σημαντικά σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρατηρείται συχνότερα σε άτομα καυκάσιας καταγωγής, σπανιότερα σε άτομα αφρικανικής ή ασιατικής καταγωγής και εξαιρετικά σπάνια σε ορισμένες φυλετικές ομάδες (π.χ. ιθαγενείς της Αμερικής).
Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της παγκόσμιας κατανομής της νόσου είναι η συσχέτιση της με το γεωγραφικό πλάτος. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, ο επιπολασμός (συχνότητα εμφάνισης) είναι χαμηλός κοντά στον Ισημερινό και αυξάνεται σε περιοχές που βρίσκονται βορειότερα. Για παράδειγμα, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας παρατηρείται πολύ πιο συχνά στον Καναδά και τις Σκανδιναβικές χώρες συγκριτικά με το Μεξικό και την Αλγερία.
- Ο επιπολασμός της νόσου παγκοσμίως κυμαίνεται από 5 περιστατικά ανά 100,000 άτομα πληθυσμού (στις περιοχές χαμηλού ρίσκου) έως και 300 (στις περιοχές υψηλού ρίσκου).
- Στην Ελλάδα, η Πολλαπλή Σκλήρυνση αφορά περίπου το 0.1% του πληθυσμού (1 στα χίλια άτομα). Ο συνολικός αριθμός των πασχόντων εκτιμάται περί τις 12,000.
- H συχνότητα εμφάνισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης βαίνει αυξανόμενη τις τελευταίες δεκαετίες. Η παρατηρούμενη αυτή τάση, πιθανότατα οφείλεται εν μέρει σε πραγματική αύξηση της συχνότητας της νόσου και εν μέρει σε άλλους παράγοντες (όπως π.χ. η ευρεία χρήση μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, η αλλαγή των διαγνωστικών κριτηρίων, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, κ.ά.).
- Άτομα που μεταναστεύουν μετά την εφηβεία από μια περιοχή υψηλού ρίσκου σε περιοχή χαμηλού ρίσκου, διατηρούν τον κίνδυνο ανάπτυξης Σκλήρυνσης κατά Πλάκας της χώρας προέλευσης. Ωστόσο, εάν η μετανάστευση γίνει κατά την παιδική ηλικία, αποκτούν το χαμηλό κίνδυνο της χώρας μετάβασης. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι στην παθογένεια της ΣΚΠ υπεισέρχονται παράγοντες που σχετίζονται με τα πρώτα χρόνια ζωής.
Επιπολασμός (συχνότητα εμφάνισης) της Πολλαπλής Σκλήρυνσης ανά την υφήλιο Γεωγραφική κατανομή της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. Με μπλέ χρώμα απεικονίζονται οι χώρες χαμηλού επιπολασμού (<20 περιστατικά ανά 100,000 άτομα) και με κόκκινο οι χώρες υψηλού επιπολασμού (>100 περιστατικά ανά 100,000 άτομα). Σε γενικές γραμμές, η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση του γεωγραφικού πλάτους (από νότιες σε βόρειες περιοχές). Μία από τις ερμηνείες που έχουν προταθεί για την παρατήρηση αυτή, αφορά την πιθανή προστατευτική επίδραση της ηλιοφάνειας μέσω της αυξημένης παραγωγής βιταμίνης D στις νότιες χώρες (ένα από τα στάδια της μεταβολικής οδού της βιταμίνης D απαιτεί την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ σε αρκετές μελέτες έχει δειχθεί ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με χαμηλότερο ρίσκο ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης). Ωστόσο, η ετερογένεια της γεωγραφικής κατανομής της ΣΚΠ σχετίζεται πιθανότατα και με άλλους παράγοντες. Πηγή δεδομένων: Atlas of MS |
Ποια είναι η ηλικία εμφάνισης της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας;
- Η μέση ηλικία εμφάνισης της διαλείπουσας-υποτροπιάζουσας μορφής Πολλαπλής Σκλήρυνσης (αποτελεί τη συχνότερη κλινική μορφή της νόσου, βλ. παρακάτω) είναι τα 29 έτη για τις γυναίκες και τα 31 για τους άνδρες.
- Η πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή εκδηλώνεται περίπου 10 χρόνια αργότερα από τη διαλείπουσα, με μέση ηλικία εμφάνισης τα 39 έτη.
- Περίπου 2% όλων των περιπτώσεων έχουν έναρξη κατά την παιδική ηλικία ενώ στο 5% τα συμπτώματα πρωτοεμφανίζονται μετά τα 50 έτη.
- Οι γυναίκες προσβάλλονται 2.3 φορές συχνότερα από τους άνδρες. Σε ορισμένες χώρες, η αναλογία γυναικών-ανδρών είναι ακόμα μεγαλύτερη, φθάνοντας το 3.2:1.
- Η αναλογία γυναικών-ανδρών πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση φαίνεται πως έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή η μεταβολή οφείλεται σε δυσανάλογη αύξηση της επίπτωσης της νόσου (του αριθμού νέων περιστατικών κάθε έτος) στις γυναίκες. Οι αιτίες γι’ αυτή τη μεταβολή δεν είναι αποσαφηνισμένες.
Ηλικία εμφάνισης της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας & αναλογία γυναικών-ανδρών Γράφημα Α (αριστερά): Κατανομή της ηλικίας εμφάνισης των συμπτωμάτων της Πολλαπλής Σκλήρυνσης σε 1463 ασθενείς. Περίπου 9 στα 10 άτομα εμφανίζουν το πρώτο σύμπτωμα μεταξύ 15 και 45 ετών. Γράφημα Β (δεξιά): Μεταβολή της αναλογίας γυναικών πασχόντων προς άρρενες ασθενείς από το 1935 έως το 1980. Παρατηρείται σταδιακή αύξηση του λόγου από 1.9 σε 3.2. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε Καναδικό πληθυσμό. Πηγές δεδομένων: Liguori M, et al. (2000). Age at onset in multiple sclerosis. Neurol Sci 21: S825–S829 & Orton S, et al. (2006). Sex ratio of multiple sclerosis in Canada: a longitudinal study. Lancet Neurol 5: 932–936. |
Ποιες είναι οι μορφές της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας;
Η κλινική εικόνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι ετερογενής. Με βάση τον τρόπο εισβολής των συμπτωμάτων διακρίνονται οι ακόλουθες μορφές:
1. Υποτροπιάζουσα ή διαλείπουσα μορφή Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis)
- Αποτελεί τη συχνότερη μορφή, συνιστώντας περίπου το 85% όλων των περιπτώσεων.
- Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η διασπορά των νευρολογικών ελλειμμάτων στο χώρο και στο χρόνο (κάτι που αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο για τη διάγνωση). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η νόσος εκδηλώνεται με διακριτά επεισόδια εμφάνισης ποικίλων νευρολογικών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, μια τυπική κλινική πορεία στο χρόνο είναι η ακόλουθη:
- Έναρξη με πόνο στο ένα μάτι και έκπτωση της οπτικής οξύτητας (επεισόδιο οπτικής νευρίτιδας).
- Μετά από κάποια χρόνια, εμφάνιση αδυναμίας και υπαισθησίας (μουδιάσματος) στο ένα πόδι, συνοδευόμενων από διαταραχές της ούρησης (επεισόδιο μυελίτιδας).
- Μετά από κάποια επιπλέον χρόνια, εμφάνιση διπλωπίας (“τα βλέπει διπλά”) λόγω πάρεσης απαγωγού νεύρου.
- Τα επεισόδια αυτά ονομάζονται και ώσεις ή υποτροπές. Τα συμπτώματα μιας ώσης εξελίσσονται σε χρονικό διάστημα ωρών ή ημερών (διαρκούν τουλάχιστον 24 ώρες συνεχόμενα) και υποστρέφουν σταδιακά εντός εβδομάδων ή μηνών. Η υποστροφή μπορεί να είναι πλήρης ή μερική. Στην τελευταία περίπτωση, μετά από την ώση παραμένει μόνιμο νευρολογικό έλλειμμα. Η ανάρρωση από μία ώση επιταχύνεται με τη λήψη γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόνης).
- Ανάμεσα στα επεισόδια οι πάσχοντες παραμένουν κλινικά σταθεροί (δεν εμφανίζουν επιδείνωση της νευρολογικής τους εικόνας).
- Η συχνότητα εμφάνισης των ώσεων ποικίλλει εξαιρετικά από άτομο σε άτομο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η νόσος είναι επιθετική, οδηγώντας σε υποτροπές κάθε λίγους μήνες, ενώ σε άλλες μπορεί να μεσολαβήσουν δέκα ή περισσότερα χρόνια ανάμεσα στα επεισόδια.
- Χωρίς θεραπεία, η μέση συχνότητα υποτροπών είναι περίπου μία ανά 2 έτη (αν και το νούμερο αυτό κυμαίνεται στις διάφορες μελέτες). Η συχνότητα φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη στην αρχή της νόσου και μειώνεται με την πάροδο των ετών.
- Σε γενικές γραμμές, οι ώσεις εμφανίζονται απρόβλεπτα. Αν και έχουν συσχετιστεί διάφορες παράμετροι με τη δραστηριότητα της νόσου, δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση αξιόπιστης πρόβλεψης για κάθε μεμονωμένο πάσχοντα κατά τη στιγμή της διάγνωσης.
2. Κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο (Clinically Isolated Syndrome)
- Ό όρος “κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο” χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμφάνιση συμπτωμάτων πανομοιότυπων με εκείνων της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, για πρώτη όμως φορά. Για παράδειγμα, μία ώση οπτικής νευρίτιδας ή μυελίτιδας σε ένα άτομο χωρίς προηγούμενο ιστορικό νευρολογικών συμπτωμάτων, ενδέχεται να συνιστά κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο.
- Η διαγνωστική αυτή κατηγορία μερικές φορές προκαλεί σύγχυση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, συμπτώματα παρόμοια με της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας δύνανται να εμφανιστούν μεμονωμένα σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μια οπτική νευρίτιδα μπορεί να μην οφείλεται σε ΣΚΠ και επομένως να μην ακολουθηθεί από μελλοντικές υποτροπές. Επειδή η διάκριση τέτοιων επεισοδίων από την πρώτη ώση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης δεν είναι πάντα εφικτή, κατατάσσονται ενιαία ως κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο.
- Επισημαίνεται ωστόσο ότι, υπό κάποιες προϋποθέσεις, είναι δυνατό να τεθεί η διάγνωση Σκλήρυνσης κατά Πλάκας ακόμα και κατά την πρώτη ώση.
- Η πιθανότητα μετάπτωσης του κλινικά μεμονωμένου συνδρόμου σε κλινικά βέβαιη Σκλήρυνση κατά Πλάκας κυμαίνεται από 30% έως 70%, με το ποσοστό να αυξάνεται με την πάροδο των ετών παρακολούθησης.
3. Δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Secondary Progressive Multiple Sclerosis)
- Ένα ποσοστό ατόμων που ξεκινούν με διακριτές ώσεις, μετά από έτη ή δεκαετίες εμφανίζουν προοδευτικά επιδεινούμενη νευρολογική εικόνα (ανεξάρτητα από τις ώσεις). Αυτό σηματοδοτεί τη μετάπτωση της υποτροπιάζουσας στη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή (ο όρος “προϊούσα” σημαίνει προοδευτική). Η μορφή αυτή αποτελεί την κύρια αιτία συσσώρευσης αναπηρίας στην Πολλαπλή Σκλήρυνση.
- Συχνά εκδηλώνεται με κυρίαρχο σύμπτωμα την προοδευτικά επιδεινούμενη διαταραχή της βάδισης.
- Ώσεις μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζονται κατά τη φάση αυτή, συνήθως όμως με μικρότερη συχνότητα.
- Δεν μεταπίπτουν όλοι οι ασθενείς με την υποτροπιάζουσα μορφή στην δευτεροπαθώς προϊούσα, ούτε υπάρχει αξιόπιστος τρόπος πρόβλεψης της μετάπτωσης.
- Σε παλαιότερες μελέτες (σε ομάδες ασθενών χωρίς θεραπεία) βρέθηκε ότι περίπου 2-3% των ασθενών με υποτροπιάζουσα ΣΚΠ μετέπιπταν στην προϊούσα κάθε έτος. Νεότερες μελέτες εκτιμούν το ποσοστό αυτό περίπου στο 1%. Η μεταβολή αυτή ενδεχομένως οφείλεται στη σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Ωστόσο, το ερώτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί ακόμα με σαφήνεια.
4. Πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Primary Progressive Multiple Sclerosis)
- Σε αυτή τη μορφή, η νόσος ξεκινά με προοδευτικά επιδεινούμενα νευρολογικά συμπτώματα (δεν προηγείται δηλαδή περίοδος με ώσεις).
- Η πρωτοπαθώς προϊούσα είναι συνολικά λιγότερο συχνή από την υποτροπιάζουσα ΣΚΠ, συνιστώντας περίπου το 15% των περιστατικών. Ωστόσο, στη μειοψηφία των περιπτώσεων με έναρξη της νόσου μετά τα 60, η πρωτοπαθώς προϊούσα καθίσταται η επικρατέστερη μορφή.
- Σε αντίθεση με τη διαλείπουσα, προσβάλλει γυναίκες και άνδρες με την ίδια περίπου συχνότητα.
- Όπως και στην περίπτωση της δευτεροπαθώς προϊούσας, ώσεις μπορεί να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νόσου. Παλαιότερα, η εμφάνιση ώσεων με προϊούσα έναρξη χαρακτηριζόταν ως προϊούσα-υποτροπιάζουσα μορφή (progressive-relapsing MS). Πλέον, ο όρος αυτός έχει εγκαταλειφθεί.
Χρονική εξέλιξη των συμπτωμάτων στις διάφορες μορφές Σκλήρυνσης κατά Πλάκας Μορφές Σκλήρυνσης κατά Πλάκας: Απλοποιημένα γραφήματα χρονικής εξέλιξης των συμπτωμάτων. Ο οριζόντιος άξονας αναπαριστά το χρόνο και ο κάθετος το νευρολογικό έλλειμμα (βαρύτητα συμπτωμάτων). A: Σχηματική απεικόνιση δύο διαφορετικών περιπτώσεων της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας ΣΚΠ. Κάθε “σκαλοπάτι” αναπαριστά την εισβολή μιας ώσης. Στο γράφημα 1, μετά από κάθε ώση παρατηρείται πλήρης υποστροφή των συμπτωμάτων. Στο γράφημα 2, παραμένει κάποιου βαθμού νευρολογικό έλλειμμα μετά την 2η και 3η ώση (βέλη). Β: Μετάπτωση της διαλείπουσας στην δευτεροπαθώς προϊούσα ΣΚΠ. Μετά από κάποιες ώσεις, παρατηρείται σταδιακή επιδείνωση των νευρολογικών συμπτωμάτων. Το βέλος υποδεικνύει το χρονικό σημείο μετάπτωσης. Γ, Δ: Πρωτοπαθώς προϊούσα ΣΚΠ. Παρατηρείται εξ αρχής προοδευτική επιδείνωση της κλινικής εικόνας. Όπως φαίνεται στο Γ, ο ρυθμός επιδείνωσης δεν είναι κατ’ ανάγκη σταθερός κατά την πορεία της νόσου. Ενδέχεται να υπάρξουν χρονικά διαστήματα με σχετική σταθερότητα. Στο Δ απεικονίζεται η παρουσία ώσεων κατά την πορεία της προϊούσας. Παλαιότερα, αυτή η πορεία ονομαζόταν “προϊούσα υποτροπιάζουσα”. |
Καλοήθης και επιθετική Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Όπως αναφέρθηκε, η κλινική εικόνα της Σκλήρυνσης κατά πλάκας χαρακτηρίζεται από σημαντική ετερογένεια. Η βαρύτητα της νόσου κατανέμεται σε ένα φάσμα, με την πλειοψηφία των πασχόντων να συσσωρεύουν κάποιου βαθμού αναπηρία με την πάροδο των ετών. Οι όροι “καλοήθης” και “επιθετική” Πολλαπλή Σκλήρυνση χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα δύο άκρα αυτού του φάσματος. Επισημαίνεται ότι δεν συνιστούν “μορφές” χρονικής εξέλιξης (όπως π.χ. η διαλείπουσα ή η προϊούσα).
1. Καλοήθης ΣΚΠ (benign MS)
Αν και δεν υπάρχει ευρεία συμφωνία σχετικά με τον ορισμό, ως καλοήθης Σκλήρυνση κατά Πλάκας θα μπορούσε να περιγραφεί εκείνη η πορεία που χαρακτηρίζεται από ελάχιστο ή μηδαμινό νευρολογικό έλλειμμα 15-20 έτη μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Εναλλακτικά, ορίζεται και ως η νόσος κατά την οποία τα άτομα διατηρούν πλήρη λειτουργικότητα σε όλα τα νευρολογικά συστήματα για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
- Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 4 άτομα με ΣΚΠ εμφανίζει αυτή την καλοήθη πορεία στο χρόνο. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ποικίλλει σημαντικά στις διάφορες μελέτες, ενώ υπάρχουν διαφωνίες ως προς την ερμηνεία τους στην επιστημονική κοινότητα.
- Δεν υπάρχουν δείκτες που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα ως προγνωστικοί της καλοήθους ΣΚΠ. Ως εκ τούτου, η διάγνωση αυτή μπορεί να τεθεί με βεβαιότητα μόνο αναδρομικά (εκ των υστέρων).
2. Επιθετική ΣΚΠ (aggressive – malignant MS)
Όπως και στην περίπτωση της καλοήθους ΣΚΠ, έχουν προταθεί διάφοροι ορισμοί σχετικά με το τι συνιστά “επιθετική” μορφή της νόσου. Κοινά χαρακτηριστικά αυτών είναι:
- η ύπαρξη συχνών υποτροπών (πολλές φορές με ελάχιστη ή καμία βελτίωση ανάμεσα στις ώσεις)
- η πρώιμη συσσώρευση σημαντικού βαθμού αναπηρίας
- η υψηλή δραστηριότητα της νόσου στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (όπου απεικονίζεται το φορτίο των αλλοιώσεων της ΣΚΠ).
Ίσως η πιο ακραία μορφή Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι η σπάνια παραλλαγή Marburg, κατά την οποία παρατηρούνται εκτεταμένες ογκόμορφες ή νεκρωτικές αλλοιώσεις (έχουν απεικονιστικά χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με όγκο) στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι επιθετικές μορφές είναι ασυνήθεις και χρήζουν επιθετικής θεραπείας προκειμένου να προληφθεί η συσσώρευση νευρολογικών ελλειμμάτων.
Ακτινολογικά μεμονωμένο σύνδρομο (radiologically isolated syndrome)
Το ακτινολογικά μεμονωμένο σύνδρομο είναι μια πρόσφατα περιγραφείσα οντότητα. Χαρακτηρίζει περιπτώσεις κατά τις οποίες ανευρίσκονται στη μαγνητική τομογραφία αλλοιώσεις συμβατές με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, χωρίς όμως να έχουν εμφανιστεί ποτέ συμπτώματα. Πρόκειται για μια ασυνήθη κατάσταση, η οποία διαπιστώνεται με μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία έτη λόγω της ευρείας χρήσης της μαγνητικής τομογραφίας. Η πλειοψηφία των περιστατικών είναι άτομα που υπεβλήθησαν σε απεικονιστικό έλεγχο για διερεύνηση κάποιας μορφής κεφαλαλγίας (πονοκεφάλου).
Η αναντιστοιχία συμπτωμάτων και απεικονιστικών ευρημάτων στο ακτινολογικά μεμονωμένο σύνδρομο δεν ξενίζει, δεδομένου ότι οι αλλοιώσεις που προκαλεί η Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν οδηγούν πάντα σε συμπτώματα. Μία απομυελινωτική εστία μπορεί να διαπιστώνεται στη μαγνητική τομογραφία αλλά να είναι “κλινικά σιωπηλή”. Επομένως, το ακτινολογικά μεμονωμένο σύνδρομο αναπαριστά το μικρό εκείνο ποσοστό των πασχόντων, οι οποίοι εμφανίζουν (μέχρι τη στιγμή της εξέτασης) μόνο σιωπηλές εστίες και οι οποίες ανακαλύφθηκαν τυχαία σε έλεγχο για άλλο νευρολογικό σύμπτωμα.
Επισημαίνεται ότι δεν αναπτύσσουν όλα τα άτομα με ακτινολογικά μεμονωμένο σύνδρομο κλινικά βέβαιη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο μέλλον. Κάτι τέτοιο συμβαίνει περίπου σε 1 στα 3 άτομα σε χρονικό διάστημα 5ετίας. Η οντότητα αυτή είναι πιθανώς αιτιολογικά ετερογενής. Επιπρόσθετα, καθώς ένα ποσοστό του πληθυσμού εμφανίζει στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου “μη ειδικές εστίες” (δεν σχετίζονται με ΣΚΠ και δεν προκαλούν συμπτώματα), υπάρχει η πιθανότητα παρερμηνείας τους και ακολούθως διάγνωσης ορισμένων από αυτές τις περιπτώσεις ως ακτινολογικά μεμονωμένου συνδρόμου.