Τι είναι το ημερολόγιο κεφαλαλγίας;
Το ημερολόγιο κεφαλαλγίας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση των πονοκεφάλων, ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα και έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής. Το ημερολόγιο τηρείται από τους πάσχοντες για μια χρονική περίοδο και παρέχει πληροφορίες στον ιατρό σχετικά με:
- τα χαρακτηριστικά του πόνου (ένταση, διάρκεια) και τα πιθανά συνοδά συμπτώματα (ναυτία, φωτοφοβία, κ.ά)
- τη συχνότητα εμφάνισης της κεφαλαλγίας και την ενδεχόμενη περιοδικότητά της
- την επίπτωση της κεφαλαλγίας στην λειτουργικότητα
- τη λήψη φαρμάκων και την ανταπόκριση του πονοκεφάλου σ’ αυτά
- την ύπαρξη εκλυτικών παραγόντων
Γράφει ο νευρολόγος Ανδρέας Π. Μούστρης
Κατηγορία: Κεφαλαλγίες (πονοκέφαλος) & Προσωπαλγίες
Τα παραπάνω στοιχεία είναι σημαντικά για την ολοκληρωμένη εκτίμηση ενός πονοκεφάλου και μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπισή του και την αποφυγή επιπλοκών (όπως η κατάχρηση αναλγητικών).
Ποιο ημερολόγιο κεφαλαλγίας να χρησιμοποιήσω;
Εάν προτιμάτε την καταγραφή στο κινητό σας τηλέφωνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα αντίστοιχα apps που είναι διαθέσιμα για iPhone ή Android.
Εάν προτιμάτε την έντυπη μορφή, μπορείτε να κατεβάσετε ένα ημερολόγιο από τους παρακάτω συνδέσμους. Παρέχονται γενικά ημερολόγια κεφαλαλγίας, καθώς και σχεδιασμένα ειδικά για την ημικρανία σε εκτυπώσιμες μορφές (αρχεία Word και Pdf).
- Ημερολόγιο κεφαλαλγίας – word
- Ημερολόγιο κεφαλαλγίας – pdf
- Ημερολόγιο ημικρανίας – word
- Ημερολόγιο ημικρανίας – pdf
Εάν είστε εξοικειωμένοι με το googlesheets (μοιάζει με το excel), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παρακάτω online ημερολόγια. Για να το μεταφέρετε στο δικό σας λογαριασμό με πλήρη λειτουργικότητα, θα πρέπει να πατήσετε “Αρχείο -> Αντιγραφή” (File–>Make a copy). Τα online ημερολόγια έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πάντα διαθέσιμα, δεν χάνονται και μπορούν να αποσταλούν στο νευρολόγο σας προσθέτοντας το email του στην επιλογή κοινοποίησης (share):
Πώς συμπληρώνεται το ημερολόγιο κεφαλαλγίας;
Τα ημερολόγια που διατίθενται από τους παραπάνω συνδέσμους είναι μηνιαία. Εάν χρειάζεται να καταγράψετε τους πονοκεφάλους σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιείστε διαφορετικό έντυπο για κάθε μήνα. Εάν χρησιμοποιείτε την online μορφή, μπορείτε να δημιουργήσετε νέα σελίδα (για τον επόμενο μήνα) κάνοντας δεξί κλικ στο όνομα του φύλλου (“1ος μήνας”) και επιλέγοντας “duplicate”. Για τα περισσότερα κελιά (online) θα σας δοθούν επιλογές απαντήσεων μόλις τα επιλέξετε με το mouse.
Οι πληροφορίες που πρέπει να καταχωρίσετε σε κάθε πεδίο περιγράφονται στους τίτλους των αντίστοιχων στηλών. Διευκρινίζονται τα εξής:
- Ένταση πόνου: βαθμολογείστε με δεκαβάθμια κλίμακα (1 είναι ο ελάχιστος πόνος και 10 ο εντονότερος πόνος που έχετε νιώσει).
- Επίπτωση στη λειτουργικότητα: σημειώστε “ήπια” εάν ο πονοκέφαλος δεν εμπόδισε καθόλου τις δραστηριότητές σας, “μέτρια” εάν τις εμπόδισε σε κάποιο βαθμό και “σοβαρή” εάν σας ανάγκασε να διακόψετε ό,τι κάνατε (π.χ. φύγατε από την εργασία σας ή καθηλωθήκατε στο κρεβάτι).
- Έμμηνος Ρύση: σημειώστε “Όχι” ή την ημέρα της περιόδου στην οποία βρίσκεστε.
- Ανταπόκριση: σημειώστε πόσο νιώθετε ότι σας βοήθησε η φαρμακευτική αγωγή.
- Σχόλια: αναφερθείτε σε πιθανούς εκλυτικούς παράγοντες (πχ έλλειψη ύπνου, πείνα, κρασί, κτλ) ή οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι σχετίζεται με τον πονοκέφαλο εκείνης της ημέρας.