Το ζήτημα των εμβολιασμών στα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελεί πολλές φορές αντικείμενο διχογνωμίας στη νευρολογική κοινότητα. Ως εκ τούτου, οι πρακτικές που ακολουθούνται στη θεραπευτική προσέγγιση ποικίλλουν.
Γράφει ο νευρολόγος Ανδρέας Π. Μούστρης
Κατηγορία: Άρθρα και εξελίξεις
Η ανάπτυξη πολλών και εξαιρετικά αποτελεσματικών θεραπειών, οι οποίες επιδρούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κατάστησε αναγκαία την προσπάθεια θέσπισης ενός ενιαίου πλαισίου προσέγγισης σχετικά με το θέμα των εμβολίων. Για το λόγο αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας πρόσφατα δημοσίευεσε κατευθυντήριες οδηγίες μετά από ανασκόπηση των νέων δεδομένων.
Αυξάνουν οι εμβολιασμοί τον κίνδυνο μελλοντικής ανάπτυξης Σκλήρυνσης κατά Πλάκας;
Πρόκειται για μια συχνή ερώτηση. Από το συστηματικό έλεγχο των δημοσιευμένων μελετών, φαίνεται ότι τα εμβόλια για HPV, τέτανο, κοκκύτη και ευλογιά σχετίζονται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ΣΚΠ. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή δεδομένα (για στατιστική ανάλυση με αξιόπιστα αποτελέσματα) για τα εμβόλια διφθερίτιδας, ηπατίτιδας Β, γρίπης, ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, πολιομυελίτιδας και ανεμευλογιάς-έρπη ζωστήρα.
Αυξάνουν τα εμβόλια τον κίνδυνο για νέα ώση (υποτροπή);
Τα δημοσιευμένα δεδομένα είναι ανεπαρκή προκειμένου να απαντηθεί με βεβαιότητα αυτό το ερώτημα.
Ποια εμβόλια συνιστώνται σε άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας;
Οι επιλογές των ατόμων με ΣΚΠ θα πρέπει να συζητούνται με τον θεράποντα νευρολόγο αμέσως μετά τη διάγνωση.
- Συστήνεται το σύνηθες πρόγραμμα εμβολιασμού που εφαρμόζεται στον πληθυσμό (συμπεριλαμβανομένου του αντιγριπικού) εκτός εάν υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις (π.χ. ορισμένες ανοσοκατασταλτικές θεραπείες).
- Πριν απο την έναρξη θεραπείας, θα πρέπει να ελέγχεται το ιστορικό εμβολιασμών καθώς και η ενδεχόμενη ύπαρξη λανθανουσών λοιμώξεων (π.χ. ηπατίτιδα Β, φυματίωση, κτλ).
- Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη ανοσοκατασταλτικής-ανοσοτροποποιητικής θεραπείας.
- Τα εμβόλια με ζώντες εξασθενημένους μικροοργανισμούς θα πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία ή τη διέκοψαν πρόσφατα (εκτός αν ο κίνδυνος λοίμωξης είναι υψηλός και δεν είναι διαθέσιμα εναλλακτικά εμβόλια).
Μπορεί να γίνει εμβόλιο κατά τη διάρκεια μιας ώσης;
Μια ώση συνοδεύεται από παροδική διέγερση του ανοσολογικού συστήματος και αντιμετωπίζεται συνήθως με χορήγηση κορτιζόνης, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών. Ως εκ τούτου, συστήνεται τα εμβόλια να γίνονται μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων (συνήθως απαιτείται χρόνος 4-6 εβδομάδων).